
Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
Neljale
Koostisosad
- 1 pakk veenuskarpe
- 100 g teravat chorizo vorsti, hakituna
- 2 sl oliiviõli
- 1 šalottsibul, hakituna
- 5-6 küüslauguküünt, hakituna
- 4 anšoovisefileed (soovi korral)
- 30 g võid
- 1 tl tšillihelbeid
- 1 dl valget veini
- 2 dl kalapuljongit
- Riivitud sidrunikoort
- Hakitud värsket peterselli
Valmistamine
Sulata karbid ja pese külma vee all. Kuumuta pannil õli ning tõsta pannile hakitud chorizo vorst. Hauta 4-5 minutit, kuni vorst hakkab kergelt pruunistuma. Lisa hakitud šalott ja küüslauk ning hauta minut-paar. Järgmisena lisa või ning soovi korral ka anšoovisefileed ning tšillihelbed. Sega läbi ja kuumuta.
Kalla juurde valge vein ning kraabi kokku pannimahlad ja pruunistunud osad. Keeda veini kokku umbes kolm minutit. Lisa puljong ning riivitud sidrunikoor. Lase keema tõusta ja tõsta veenuskarbid pannile. Kata pann kaanega ning lase karpidel aeg-ajalt panni raputades 5-7 minutit haududa. Maitse leent ja vajadusel lisa soola-pipart.
Kui karbid on haudunud, puista peale hakitud petersell ning serveeri karbid. Juurde võib pakkuda värsket saia, millega saab leeme kokku riisuda. Võid serveerides lisada sidruniviile, et sellega hapukat maitset lisada. Selline kaste sobib ka pastaga serveerimiseks.

Veenuskarbid
Veenuskarbid ei ole meil üleliia levinud, aga neid delikaatselt magusa maitsega ja õrna lihaga karpe tasuks kõigil mereannisõpradel proovida. Kui kasutada KariaMarketi sügavkülmutatud veenuskarpe, siis nende puhul ei ole vaja karpe riknemise hirmus läbi koputada ega sortida. Kõik karbid on juba eelnevalt aurutatud ning need võib otse pakist pannile kallata.
Selles kastmes on kasutatud hispaaniapäraseid komponente. Mõnusalt vürtsika chorizo vorsti saab Kariamarketist kaasa haarata. Kui soovid pikantsemat maitset, võid hakitud anšoovist lisada, ka selle leiad samast poest. Karpide juurde serveeri head saia, millega saab kastme taldrikust viimseni kätte, sest head kraami oleks ju patt raisku lasta.
