Retsept ja fotod Tuuli Mathisen

Retsept

Neljale

Koostisosad

  • 1 pakk sinimerekarpe
  • 4 küüslauguküünt, hakituna
  • 2 šalottsibulat, hakituna
  • ½ tl koriandriseemneid või jahvatatud koriandrit
  • ½ tl tšillihelbeid
  • Laimikoort ja -mahla
  • 1 purk ehk 400 g kookospiima
  • 1 tl õli
  • 1 sl Tai rohelist karripastat
  • 1 sl suhkrut
  • 1 sl kalakastet
  • Värsket koriandrit
  • Värsket tšillit, hakituna

Valmistamine

Tõsta pool küüslaugust, šalott, koriander, tšillihelber, laimikoor ja mahl ning veidi soola uhmrisse või purustajasse. Töötle pastaks. Vajadusel lisa veidi vett. Koori kookospiimalt 2 sl paksemat osa ning tõsta see pannile. Lisa õli ja lase keema tõusta. Lisa sinna eelnevalt purustatud maitsepasta ning rohelise karri pasta. Kuumuta pannil mõned minutid, kuni pannitäis aromaatseks muutub. Kalla nüüd juurde ülejäänud kookospiim, suhkur ning kalakaste. Lase keema tõusta ja keeda mõni minut kokku. Maitse kastet ning vajadusel lisa soolakust kalakastmega.

Lisa siis sinikarbid, kata pann kaanega ja lase haududa panni aeg-ajalt raputades, et karbid ühtlaselt kuumust saaksid. Arvesta hautamise ajaks 5-7 minutit. Lisa veel värsket koriandrit ning hakitud värsket tšillit. Maitsesta täiendavalt laimimahlaga ja serveeri kohe.

Vürtsikas kookoskastmes sinimerekarbid meeldivad kõigile, kes oskavad hinnata aasiapärast toitu ja maitsekombinatsioone. Nii sinikarbid, tšillihelbed, kookospiima, rohelise karripasta kui ka kalakastme saad Kariamarketist, kus on erakordselt hea valik erinevate Aasia köökide autentseid maitseid. Sellise kookoskastmes sinikarpide juurde võid pakkuda riisi või saia, et saaks kastme ka ära kasutada.