Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
Neljale
Koostisosad
- 1 pakk ehk 600-800 g Pekingi parti
- 2 pakki Pekingi pardi pannkooke
- Lee Kum Kee Pekingi pardi kastet
- Ribastatud kurki, porgandit, porrut, rohelist sibulat
Valmistamine
Tõsta päev varem sügavkülmutatud Pekingi part tavakülmikusse, et see jõuaks rahulikult üles sulad
Kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta Pekingi part pakendist välja ahjupannile või -vormi ning pane ahju umbes 30 minutiks või seni, kuni pardi nahk on krõbe ja kuldne. Võid poole küpsemise pealt parti veel spetsiaalse Pekingi pardi kastmega pintseldada.
Kuumuta auruti all pannil või potis vesi ning tõsta siis pannkoogid otse sügavkülmast aurutisse. Auruta neid mõne minuti jooksul ja haruta siis need omavahel lahti. Ühes pakis on kümme õhukest pannkooki.
Ribasta köögiviljad ning kalla Pekingi pardi kaste kaussi.
Tõsta Pekingi part ahjust, lõika ribadeks ja serveeri koos aurutatud pannkookide, kastme ning köögiviljaribadega. Süües määri kastet pannkoogile ja aseta sinna peale part koos köögiviljadega ning keera pannkook lihtsalt kokku.
Pekingi part
Pekingi part on Hiina pealinnast pärit üleilma kuulus hõrk roog. Magusvürtsist krõbeda nahaga parti serveeritakse koos õhukeste pannkookide ja köögiviljade ning maitseküllase kastmega. Pekingi pardi maitsestamine ja ettevalmistamine on mitmepäevane ettevõtmine: part riputatakse jahtuma, töödeldakse selle nahka, pintseldatakse eelnevalt mee või siirupiga ning maitsestatakse viie vürtsi pulbri ning muude maitseainetega ja ka pardi küpsetamine on eriline protsess. Seetõttu nõuaks koduköögis selle valmistamine palju aega ning raudset tahet ehk alati on lihtsam seda restoranis süüa.
Tegelikult on aga lihtne kodune lahendus olemas ja Pekingi parti võib leida Kariamarketi sügavkülmaletist. Part on juba valmis küpsetud, nii tuleb see lihtsalt ahju pista ja üle küpsetada kuni nahk on kuldne ning krõbe. Part on ka luudeta, et oskusi ja vilumust nõudev pardi lahtilõikamise mure oleks eos lahendatud ning jääb üle see vaid viiludeks lõigata. Kariamarketist leiab Pekingi pardi juurde sobivad õhukesed pannkoogid, mis tuleb soovitavalt aurutis üles soojendada. Samas poes on olemas ka spetsiaalne Pekingi pardi kaste, mis on traditsiooniline fermenteeritud sojaubadest ja ploomidest erinevate maitseainetega paks kreemjas tume kaste. Serveerimiseks lisa veel lihtsalt köögiviljaribasid – traditsooniliselt kurk, porgand, roheline sibul, porru, valge redis – ning maitseküllane ning väga mõnus roog ongi valmis.