
Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
Neljale
Koostisosad
- 300 g kalmaarituube
- 400 g sinimerikarpe
- 500 g kooritud tooreid krevette
- 500 g koorimata tooreid krevette
- 1 hakitud sibul
- 2–3 hakitud küüslauku
- 400 g purustatud tomateid
- 100 g tükeldatud chorizo vorsti
- 1 tükeldatud punane paprika
- 300 g rohelisi herneid
- 1 tl suitsupaprika pulbrit
- näpuotsaga safranit
- 5 dl paellariisi
- 1,5 dl valget veini
- 1 l kalapuljongit
- oliiviõli
- hakitud värsket peterselli
- sidrunisektoreid serveerimiseks
- soola ja pipart
Valmistamine
Kuumuta puljong keemiseni ja lisa siis safran. Jäta 15 minutiks tõmbama.
Puhasta kalmaar ja lõika rõngasteks. Tõsta kõrvale.
Piserda krevette oliiviõli, soola ja pipraga ning prae pannil oliiviõlis, kuni need on värvi muutnud. Tõsta pannilt ära.
Valmista sofrito. Selleks kuumuta pannil oliiviõli keskmisel kuumusel. Hauta sibulat, küüslauku ja paprikat õli sees mõne minuti jooksul. Lisa siis pannile chorizo ja prae läbi. Lisa purustatud tomat ja kuumuta läbi. Lisa pannile riis ja suitsutatud paprika pulber. Kuumuta, kuni riis muutub läbipaistvaks. Kalla peale vein ja lase korraks keema tõusta. Lisa safraniga puljong. Lase keema tõusta, alanda kuumust ning lase ca 10 minutit haududa. Lisa pannile mereannid ja rohelised herned, kata pann kaanega ning lase haududa veel 5–7 minutit või kuni mereannid on küpsed.
Maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides lisa hakitud värsket peterselli ja sidrunisektoreid.

Paella
Paella on Hispaaniast pärit kingitus maailmale ehk see mõnus ja maitsev mereanniroog riisiga on tõeline hõrgutis. Paella valmistamine ei ole keeruline, kui komponendid on õiged. Mereande võiks sinna lisada mitut sorti, kalmaarirõngad, krevetid ning sinimerikarbid on kõige klassikalisem kooslus. Kalmaarirõngad annavad paellale magusalt maheda nüansi ja sobituvad hästi teiste mereandide maitsega. Kalmaari asemel võid kasutada kaheksajalga või beebikaheksajalga. Sinikarpidest küpsemise käigus eralduv mahl annab paellale mõnusat merelist lisamaitset. Krevettidest võib kasutada nii koorega kui ka kooritud krevette ning need aitavad paellale lisada magusamaid noote.

Võimalusel tuleks lisada safranit, mis annab paellale talle omase maitsenüansi.
Riisiks sobib spetsiaalne paella- või ka risotoriis, mis on lühiteraline. Riisi ülesanne on vedelikku absorbeerida nii, et ta ei muutuks pudruseks.
Puljongiks sobib kõige paremini kalapuljong. Selle võib asendada kanapuljongiga. Teravust ja toekust lisab roale chorizo vorst.
Köögiviljadest lisatakse paellale paprikat ning rohelisi herneid, mis aitavad maitset tasakaalustada.
Serveerides lisa paellale värsket hakitud peterselli ja sidrunisektoreid, millega saab sellele mereanniroale hapuka maitsenüansi lisada.
