Retsept ja fotod Tuuli Mathisen

Kiire ja lihtne, samas pidusöögi nimetust vääriv kooslus valmib tegelikult üsna kiiresti ja lihtsa vaevaga. Lambaribide marinaadis hoidmiseks arvesta tunnike, kui on kiire, võid ka veerand tunniga juba piisava maitsestuse saada. Liiga kaua ära lambaribisid marinaadis hoia, muidu võib tulemuseks olla hallikaks tõmbunud liha.

4 portsjonit

Koostisosad

  • 8 lambaribi, lahti lõigatuna
  • Peotäis hakitud tüümiani ja/või peterselli
  • 4 küüslauguküünt, hakituna
  • 5 sl oliiviõli
  • Sidrunmahla ja riivitud sidrunikoort
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • Soola ja pipart
  • Võid

Chimichurri kaste:

  • 100 g värsket peterselli või ürdisegu (sügavkülmast)
  • 3-4 küüslauguküünt, koorituna ja tükeldatuna
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 0,5 tl soola
  • 3 sl punase veini äädikat
  • 1 dl oliiviõli (vajadusel rohkem)

Grillitud paprika salat:

  • 500 g grillitud paprikat (sügavkülmast, sulatatuna ja tükeldatuna)
  • 3 sl oliiviõli
  • 1-2 sl palsamiveiniäädikat
  • 1 sl vedelat mett
  • 2-3 küüslauguküünt, hakituna
  • Hakitud tüümiani
  • Paprikate küpsemisel eraldunud mahla
  • Soola ja pipart

Võiga praetud spargel:

  • 400 g sparglit (sügavkülmast, sulatatuna)
  • Võid ja oliiviõli
  • Soolahelbeid
  • Riivitud parmesani
  • Sidrunimahla

Valmistamine

Sulata lambakarree aeglaselt. Soovitavalt külmkapis, kuhu võid ta eelmisel päeval juba valmis tõsta. Kiired temperatuurimuutused ei mõju liha kvaliteedile hästi. Lambakarree valmistamiseks puhasta esmalt liha kelmetest ja üleliigsest rasvast ja lõika terava kööginoaga liha ribide vahel lahti. Sega kausis tüümian ja/või petersell, küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja -koor, sinep ning sool ja pipar. Tõsta ribid sinna sisse ja proovi käte abil hõõruda marinaadi võimalikult palju liha sisse. Jäta marineerima. Hea oleks 1-2 tunniks, aga võib ka lühemalt. Pikemalt ei tasu liha marinaadis hoida, siis võib liha hallikaks tõmbuda. Kui tõsta ribid külma marineerima, siis tõsta umbes veerand tundi enne küpsetamist ribid toatemperatuurile.

Kuumuta pannil õli ja lisa veidi ka võid. Tõsta lambaribid pannile ja küpseta esmalt ühelt poolt ca 3 minutit, keera siis ümber, võid lisada veel veidi võid ja küpseta ka teiselt poolt 2-3 minutit sõltuvalt kui küpset tulemust soovid. Tõsta siis ribid taldrikule, mis kata kas teise taldriku või fooliumiga. Serveerides lisa ribidele ka pannile jäänud praemahlad, mis on mõnusa maitsega kastmeks.
Chimichurri kastme valmistamiseks töötle sügavkülmutatud ürdisegu koos teiste koostisainetega purustajas ühtlaseks kastmeks. Kui kaste jääb liiga kuiv, lisa täiendavalt õli. Kontrolli maitseid.

Grillitud paprika salati valmistamiseks sega marinaadiained omavahel ning siis tükeldatud paprikatega. Jäta marineeruma paariks tunniks. Paprikad peaksid olema marinaadiga üleni kaetud.

Spargli valmistamiseks kuumuta pannil või ja oliiviõli ning prae sparglit kiirelt mõne minuti jooksul või ja õli segu sees. Maitsesta soolahelveste, riivitud parmesani ja sidrunimahlaga.