Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
- ca 1,5 kg kaheksajalga
- 1 sellerivars
- 1 porgand
- 1 sibul
- 4–5 vürtsitera
- 4–5 pipratera
- 1–2 loorberilehte
- 50 ml punast veini
- 30 ml punase veini äädikat
Valmistamine
Esmalt sulata kaheksajalg aeglaselt tavakülmikus vähemalt ühe ööpäeva jooksul. Sulanud kaheksajalg pese külma voolava vee all ning pea juures olev “tasku” keera korra ka pahempidi, et liiv eemaldada.
Aja pliidil suurem pott kuumaks ja tõsta siis nõrutatud kaheksajalg sinna potti. Õli ega vedelikku lisada ei ole vaja. Potti panemisega peab kaasnema tugev särtsumine ehk potipõhi peab olema korralikult kuum.
Lisa ka seller, porgand, sibul, vürts, pipar ning loorberilehed, alanda kuumust ja hauta kaane all tasasel kuumusel 35 minutit. Kogu protsess toimub omas mahlas ning seda eraldub kaheksajalast ohtralt.
Lisa vein ja küpseta veel 10 minutit, seejärel tõsta potilt kaas, lisa veiniäädikas ning hauta veel 5 minutit. Tõsta pott tulelt, eemalda teravaotsalise noaga kaheksajala “nokk” ja jahuta kaheksajalg.
Kaheksajalg omas mahlas
Kaheksajala valmistamist sageli peljatakse, aga tegelikult on õigeid töövõtteid kasutades kaheksajalaga toimetamine üsna lihtne ja jõukohane kõigile.
Ilusaid erinevas suuruses ning kaalus kaheksajalgu leiab KariMarketi sügavkülmaletist. Kaheksajalg tuleks vähemalt päev enne valmistamist tõsta sügavkülmast tavakülmikusse, et ta rahulikult üles sulaks.
Kreekapäraselt omas mahlas valmistatud kaheksajala puhul tuleb see esmalt koos köögiviljadega läbi hautada ja siis marinaadi pista või salatisse lisada. Marinaad on klassikaline sidrunimahla, õli, küüslaugu ning ürtidega vahemereline maitsekooslus. Salatis võib kaheksajalale seltsi sättida minikartuleid ja sellerit või siis värskema variandi puhul kurki, sibulat ning tomatit. Loomulikult ka värskeid ürte, sidrunimahla ja oliiviõli, mis on kaheksajala puhul alati kindla peale minek.
Esimene faas on baasretsept ning selle järgi valmistatud kaheksajalg tuleb hiljem marinaadis maitsestada või salatisse sättida. Soovi korral võib marineerimise asemel ka grillida.
Kaheksajalasalat kartuli ja selleriga
Retsept (neljale)
- 300 g eelküpsetatud kaheksajalga, tükeldatuna
- 400 g keedetud kartuleid (võimalusel kasuta väikseid või noori kartuleid), tükeldatuna
- 2-3 vart sellerit, tükeldatuna
Salatikaste:
- 3-4 sl oliiviõli
- 2 sl sidrunimahla
- Hakitud värsket peterselli
- Veidi suhkrut soovi korral
- Soola ja pipart
Valmistamine
Tõsta tükeldatud kartul, kaheksajalg ja seller kaussi. Sega kausis sidrunimahl tibakese suhkru, soola ning pipraga ja lisa siis pidevalt segades oliiviõli. Sega kastet nii, et moodustuks emulsioon ehk kaste pakseneks. Lisa ka hakitud petersell ning kalla kaste kartulile-kaheksajalale. Sega läbi ja kontrolli maitseid. Serveeri toasoojana.
Kaheksajalg marinaadis
Retsept
- 1 dl oliiviõli
- 0,5 dl mandliõli (võib kasutada ka ainult oliiviõli)
- 0,5 dl valge veini äädikat
- Poole sidruni riivitud koor
- 2-3 küüslauguküünt
- Värsket hakitud peterselli, punet vmt ürte
- Soola ja pipart
Valmistamine
Lõika jahtunud kaheksajalg tükkideks. Sega omavahel marinaadiained ning kalla kaheksajalale. Lisa sool ja pipar. Sega läbi ning lase veidi tõmmata.
Parim on kaheksajalg siis, kui on 2-3 päeva külmkapis marineerunud. Kes kannatab oodata, see võib proovida, aga imemaitsev on ta ka kohe süües.
Kaheksajalasalat kurgi, tomati ja sibulaga
Retsept (neljale)
- 300 g eelküpsetatud kaheksajalga, tükeldatuna
- 2 lühikest kurki, tükeldatuna
- 1 punane sibul, poolratastena
- Hakitud rohelist sibulat
- Värsket peterselli ja koriandrit
- 2 sl laimimahla
- 2 sl valge veini äädikat
- 50 ml oliivõli
- 2 tomatit, seemned eraldatud ja tükeldatuna
- 1 jalapeno või tšillipipar, hakituna
- Soola ja pipart, vajadusel
Valmistamine
Tõsta kaheksajalg ja kõik muud koostisained välja arvatud tšilli ja tomat kaussi. Sega läbi ja jäta paariks tunniks kuni üle öö maitsestuma. Enne serveerimist sega juurde jalapeno või tšillipipar ja tomat. Serveeri kas iseseisva salatina või eelroalaual isutekitajana.