Retsept ja fotod Tuuli Mathisen

Retsept

Aeg kokku 15 minutit
3 portsjonit

Koostisosad

  • 1 kg rohekarpe
  • 3 sl paksemat majoneesi
  • 1 sl sriracha kastet
  • 2 küüslauguküünt purustatuna
  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl sidrunimahla
  • Panko paneeringut
  • Veidi õli
  • Hakitud rohelist sibulat

Valmistamine

Tõsta sügavkülmas karbid juba eelmisel päeval tavakülmikusse. Sulanud karpidel tõmba vajadusel ära esmalt “habe” ja eemalda siis üks pool. Tõsta karbi liha välja ja tükelda see jämedalt.

Sega omavahel majonees, sriracha, küüslauk, sojakaste ja sidrunimahl. Sega kastme sisse tükeldatud karbid ja tõsta siis kastmega segatud karbid koore sisse. Puista peale panko paneeringut ning piserda õliga. Kõige mugavam on seda teha spreiõliga.

Grilli grillil või ahjus grillelemendi all mõned minutid, kuni panko ja täidis on kuldne. Valmis karpidele puista hakitud rohelist sibulat.

Rohekarpidest

Rohekarbid (Perna canaliculus) on pärit Uus-Meremaalt pärit ja elutsevad sealsetes külmades rannikuvetes. Mujal neid karpe ei kasva ja neid karpe peetakse parimateks. Rohekarpi eristabki karbil olev roheline varjund. Vahel kutsutakse neid karpe rohehuulseteks tänu karbil olevale rohelisele kaarele.

Karbid ise on suured ja rohekase karbi elaniku liha on hästi mahlane ja magusa alatooniga, nii et tegemist on tõelise delikatessiga. Rohekarbi valgurohke liha on lisaks suurepärasele maitsele ka tõeline supertoit, millel on väga suur oomega-3 rasvhapete ja rauasisaldus, nii et karpe soovitatakse vahel lausa tervisekasu eesmärkidel teadlikult tarbida. Rohekarbi liha on ka väga rikas mineraalainete ja vitamiinide poolest. Rohekarbi karbist jahvatatakse pulbrit, mis on nii inimestele kui loomadele luude tervist toetava toidulisandi komponendiks.

Seekord haarasin kaasa sügavkülmutatud full shell ehk terves karbis Uus-Meremaa rohekarpe, mida peetakse karpide kõrgklassiks oma maitse, mahlasuse ja suuruse tõttu.

Merekarpe võib küpsetada ahjus koos erinevate lisanditega, aurutada, suitsutada, valmistada kastmes või leemes ning grillihooajal tasuks kindlasti rohekarpe grillida. Valmistamine on ülilihtne ja karbid valmivad kiirelt. Kõige lihtsam variant on karbid tervena grillile tõsta, paar minutit grillida ja siis koos meelepärase kastmega serveerida.

Mina valmistasin tervena grillitud rohekarpide juurde sriracha majoneesi, mis on lihtsalt sriracha kastmega (mida leiab KariaMarketist ka suures valikus) segatud majonees. Karpidele sobib hästi lisandiks ka mõni muu särtsakam tšillikaste või siis pesto, hapukam sidrunipõhine kaste või ka rammusam majoneesikaste. Ahjus küpsetades on mõnusaks lisandiks juust, panko paneering või siis mõlemad nimetatud korraga. Sellisest kattest küpseb mõnus krõbe kate, mille all on siis mahlane ja magus rohekarp.

Loe ka Tuuli artiklit
“Grillitud rohekarbid ja hiidkrevetid. Selle hooaja grillilemmikud”