Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
Kahele
Koostisosad
- 2 ca 300-400 grammist meriärna
- Oliiviõli
- Rosmariinioksi
- Soola ja pipart
- Sidrunimahla
Valmistamine
Sulata kala aeglaselt ning puhasta siis soomustest. Tee kala külgedele sisselõiked ja igasse sisselõikesse rosmariinioks. Maitsesta kala soola ning pipraga ja piserda õliga, aga soola lisades ole pigem ettevaatlik, sest soolase vee kalad on juba iseenesest soolased.
Tõsta kala kuumale grillile ja grilli mõlemalt poolt mõned minutid, kuni kala on läbi küpsenud. Kala küpsemise aeg sõltub kala suurusest, küpsust võid kontrollida seljauimest sikutades. Läbiküpsenud kalal peaks see kergelt lahti tulema.
Serveerides piserda peale sidrunimahla ning paku juurde meelepärast salatit ja/või kastet.
Punane meriärn
Suvisele grillille võiks ka midagi merelist sättida ja kes tahab põnevaid maitseid kogeda, see võiks KariaMarketist kaasa haarata punase meriärna ehk kefaali, mis ingliskeelsena ehk tuttav ka red mulleti nime all. Meriärn on ulatusliku levikuga kala, keda leiab nii Euroopa, Aasia, Aafrika, Austraalia kui ka Ameerika vetest. Meriärnal lihal on ainulaadne tekstuur, kõrge rasvasisaldus annab meriärna lihale rikkaliku maitse ning meriärna maksa peetakse lausa delikatessiks.
Punane meriärn on kaetud suurte heleroosade soomustega, mis tuleks enne kala valmistamist eemaldada. Neid saab üsna lihtsalt kätte kasvõi näppude vahel. Kala liha on hõrk ja delikaatse magusapoolse maitsega. Kõige lihtsam on meriärna valmistada tervena grillil, ahjus või ka pannil. Meriärn tuleks puhastada ning hea oleks külgedele teha mõned ca 1 cm sügavused diagonaalsed sisselõiked. Sisselõigetesse võib sättida erinevaid ürte (loorber, rosmariin, pune, tüümian vm). Kergelt õli, soola ja pipraga maitsestada, grillida, sidruniga viimisteda ning mõnus eine ongi valmis.
Kariamarketis müüdavad meriärnad on 200–400-grammised ja kala küpsemisaeg sõltub kala suurusest. Reeglina võib igale sööjale arvestada ühe terve kala.