
Retsept ja fotod Tuuli Mathisen
Retsept
4 portsjonit
Koostisosad
- 500 g pardifileed (2 tk)
- Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Punase karri kaste:
- 1 dl punase karri pastat
- 2 suuremat küüslauguküünt, hakituna
- Jupp ingverit, hakituna
- 2 dl kanapuljongit
- 400 ml ehk üks purk kookospiima
- 6-8 laimilehte (võid asendada ka loorberilehtedega)
- 2 tl pruuni suhkrut
- 2 tl kalakastet
- 150 g rohelisi ube või suhkruherneid
- Värsket koriandrit, Tai basiilikut ja laimisektoreid
- Serveerimiseks aurutatud basmati riisi
Valmistamine
Joonista pardifilee nahapoole sisse terava noaga peened ruudud. Ära liha sisse lõika, muidu on oht, et lihamahl jookseb välja ning part jääb kuivaks.
Pane part kindlasti külmale pannile nahapool allapoole ja lase rasval kolmveerandkuumusel välja sulada. Kui nahaga pool on piisavalt pruunistatud ning krõbe, lisa veidi kuumust, keera filee teistpidi ja pruunista. Maitsesta soola-pipraga. Tõsta filee eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde sõltuvalt pardifilee suurusest 5-10 minutiks. Võid kasutada lihatermomeetrit ning arvesta, et liha sisetemperatuur peaks jääma 60 kraadi juurde. Tõsta filee ahjust välja, kata fooliumiga ja jäta 10 minutiks seisma, et lihamahlad rahuneksid. Lõika filee terava noaga viiludeks.
Valmista punase karri kaste. Selleks kuumuta pannil eelnevalt pardifileest välja sulanud rasvast 2-3 sl ning kuumuta karripastat, hakitud küüslauku ja ingverit pardirasva sees 4-5 minutit. Pasta muutub tumedamaks ning aromaatseks ja see aitab karripasta maitset võimendada. Lisa pannile puljong, sega läbi ning keeda paar minutit, kuni kaste on veidi kokku keenud. Kalla pannile kookospiim, laimilehed, suhkur ja kalakaste. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta paar minutit. Lisa rohelised oad või suhkruherned ja hauta veel mõni minut. Kontrolli soolasust, vajadusel lisa veel kalakastet.
Tõsta kaste taldrikule või kaussi, lisa pardifilee, puista peale hakitud koriandrit ning Tai basiilikut ning piserda laimimahlaga. Serveeri aurutatud riisiga.
NIPP! Kuivale pannile pandud fileest sulab üsna palju rasva välja. Seda võid küpsetmise ajal pannilt vähemaks kallata. Kasuta ülejäänud rasva näiteks ahjukartulite või muude köögiviljade valmistamisel.

Külluslik part särtsakas punase karri kastmes on toit, mis teeb ka argipäevast pidupäeva. Prae pannil esmalt pardifileele krõbe nahk ja serveeri siis parti punase karri kastmega. Kasuta valmiskujul müüdavat punase karri pastat. Arvesta sellega, et krõbe pardi nahk ei püsi kastmes kaua, seega lõika part lahti ning aseta kastmesse vahetult enne serveerimist. Kastmele annavad kergust ja mõnusa struktuuri rohelised oad või suhkruherned.
