Retsept ja fotod Tuuli Mathisen

Retsept

Neljale

Koostisosad

  • 1 kg hanger steiki
  • 2 tl tavalist või kadakamarja sinepit
  • 1 sl palsamiveiniäädikat
  • 1 sl värsket hakitud rosmariini
  • 1 sl küüslaugupastat või 3-4 hakitud küüslauku
  • Soola ja pipart
  • 1 dl õli

Valmistamine

Sega kausis või blenderis sinep, palsamiveiniäädikas, rosmariin, küüslauk ja õli. Maitsesta soola ning pipraga. Tõsta steik sinna marinaadi mõneks tunniks kuni üle öö.

Kui tõstsid steigi külmkappi, tõsta see tund enne küpsetamist toatemperatuurile. Eemalda majapidamispaberiga üleliigne marinaad.

Kuumuta pannil veidi õli ja aseta siis steik korralikult kuumale pannile. Võimalusel kasuta lihatermomeetrit. Küpseta steiki mõlemalt poolt kokku umbes 10 minutit või vastavalt sisetemperatuurile. Küpsemise aeg sõltub steigi paksusest.

Seejärel tõsta steik pannilt ära ja lase 10 minutit seista enne kui viiludeks lõikad.

Juurde võid valmistada chimichurri kastme õlist, hakitud šalottsibulast, veiniäädikast, hakitud petersellist, tšillist ja küüslaugust.

Hanger steik

Hanger steik on ehk vähetuntud, aga samas väga väärt osa veisest, millega tasuks kõigil lihasõpradel kindlasti tutvust teha. See on pikliku kujuga ja mitte liiga paks lihatükk, mis sobib nii grillimiseks kui ka pannil valmistamiseks. Hanger steiki kutsutakse ka lihuniku tükiks, sest tema teab liha lõigates kõige täpsemalt, millised on parimad palad.

Mõnusalt rikkaliku maitsega steigi puhul kehtib taas reegel, et rohkem on vähem ning lihaga midagi liiga keerulist ei tasu ette võtta. Liha pehmendamiseks võib seda veidi enne küpsetamist marineerida. Maitseainetest aitab vabalt ainult soolast-piprast, aga võib loomulikult ka muid maitsekooslusi katsetada, näiteks küüslauk, rosmariin, petersell, sinep, tšilli, happeliselt skaalalt veiniäädikas või sidrunimahl aitavad liha maitset veelgi esile tõsta.

Kariamarketis sügavkülmutatuna müügil olev hanger steik on kahekaupa umbes paarikiloseks pakiks kokku pakendatud. Veiseliha on pärit Soomest ja veised on rohumaal kasvanud ilma soja ning nisuta. Seega on liha lisaks suurepärasele maitsele ka väärtuslikuks oomega-3 rasvhappe allikaks.

Hanger steiki valmistades ei tohi liha üle küpsetada. Las lõpuni küpseks sussutamine jääb kehvematele tükkidele, sellist suurepärast liha oleks lausa patt tuimaks ja läbi küpsetada. Parim jääb liha medium rare küpsusastmes. Tark oleks liha valmistades kasutada lihatermomeetrit, nii võib kindel olla, et liha täpselt õige küpseb.

Enne liha küpsetamist tõsta see umbes tund aega varem toatemperatuurile. Liha tuleks korralikult kuumale grillile või pannile asetada. Parim on kasutada malmpanni, mis hoiab soojuse stabiilsena.

Liha sisetemperatuuri mõõtes tuleks arvestada, et liha ka järelküpseb. Liha sisetemperatuur ei tohiks olla rohkem kui 55-60 kraadi. Siin juhises on näha, millisel temperatuuril tuleks liha tulelt ära tõsta ning arvestada tuleks sellega, et liha temperatuur tõuseb veel paari kraadi võrra järelküpsemise ajal.

Rare 48°C 50°C
Medium rare 52°C 54°C
Medium 58°C 60°C
Medium well 62°C 65°C
Well done 68°C 70°C

Peale küpsetamist tuleks liha kindlasti 10-15 minutiks puhkama jätta, et lihamahlad lõigates välja ei voolaks.

Valmis lihale võib maitseks peale sulatada kas peterselli- või sinepivõid. Samamoodi sobib veiselihale hästi ürtidest pungil särtsakas chimichurri kaste. Viimase valmistamine on eriti lihtne, kui kasutada Kariamarketist sügavkülmutatud hakitud peterselli, küüslauku ja sibulat. Hästi sobib steigile ka hiljem peale pudistada sinihallitusjuustu.