Retsept ja fotod Tuuli Mathisen

Retsept

4 portsjonit

Koostisosad

  • 4 maisikana koiba
  • 4 sl oliiviõli
  • 30 g võid
  • 1 šalottsibul, poolratastena
  • 2-3 keskmise suurusega õuna, sektoritena
  • Värsket rosmariini
  • 1,5 dl naturaalset siidrit
  • 2 tl Dijoni sinepit
  • 1 dl 35%-list koort
  • Soola ja pipart

Valmistamine

Patsuta maisikana koivad majapidamispaberiga kuivemaks ja maitsesta soola ja pipraga.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Sulata siis samal pannil või. Pruunista kanakoivad mõlemalt poolt 4-5 minuti jooksul. Tõsta pannilt ära ja hoia vahepeal soojas.

Tõsta pannile šalottsibul ja prae kergelt läbi. Lisa ka tükeldatud õunad ning rosmariini oksad. Prae ka need kergelt läbi.

Sega omavahel siider ja Dijoni sinep ning kalla siis vedelik pannile. Kraabi kokku kõik praemahlad ja lase keema tõusta. Maitsesta kaste soola ja pipraga, sega juurde koor ning tõsta siis kanakoivad kastme sisse. Alanda kuumust ning hauta siis kaane all 20 minutit. Võid pannitäie ka eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde tõsta. Kanakoibade küpsust võid kontrollida noaga kõige paksemasse osasse sissetorget tehes. Eralduvad lihamahlad peavad olema selged, mitte roosakad. Serveeri köögiviljade, riisi või muu meelepärasega. Serveerides puista peale täiendavalt värsket rosmariini.

Maisikana ja maisitibu

Erksalt kollase värviga maisikanad ning -tibud ei ole meil liialt levinud tooraine, aga tegelikult on maisi peal kasvanud magusa lihaga kanad igati avastamist väärt. Kariamarketi valikust leiab nii Prantsuse päritolu maisikana koibasid kui ka terveid maisitibusid. Maisikana nimi tuleb toitmisviisist ja tänu maisile ongi tibude-kanade liha kauni kollaka tooniga. Maisiga toidetud kevadtibu on noor maisikana, mis on Prantsusmaal tuntud poussin nime all, tibude kasvuaeg on 40 päeva. Orgaaniliselt kasvatatud kanad on kasvatatud vabapidamisel, kanad kasvavad värskes õhus ning ilma antibiootikumideta. Toitmiseks ei ole kasutatud GMO maisi ja kanadel on lastud kasvada normaaltempos ilma kasvuhormoone kasutamata. Selline tootmisviis on ajamahukam ning kulukam  võrreldes intensiivselt toodetud kanadega. Ühe sellise kana kasvamiseks ja kasvatamiseks kulub üle 80 päeva, samas on tulemuseks suurepäraste maitseomadustega mahlane ning magusa alatooniga kanaliha. Kariamarketis pakutav Prantsusmaalt pärit kanaliha on toodetud rangelt jälgitud eeskirjade järgi alates aretusest kuni poodi jõudmiseni. Maisitibud kasvavad 100% taimse toidu peal, millest 65% on mais.

Kariamarketist leiab ka Prantsusmaalt pärit tavalist vabapidamisel kasvanud kana tibu, mille puhul on nõuded sama ranged ja tootmine sama kvaliteetne nagu maisikana ning -tibu puhul.

Maisilinde valmistades tasub kasutada sarnaseid töövõtteid nagu tavaliselt kana valmistades. Maitsestamisel tasub olla pigem tagasihoidlik ehk siis õrna magusat maitset ei ole mõtet liigse maitsestamisega ära lämmatada. Kana ja tibu võib valmistada nii ahjus, pannil kui ka grillil. Lihtne nipp on maisikana või -tibu valmistada soolapadjal. Nii tuleb liha hõrk maitse kõige paremini esile ja saab nautida väga mõnusa maitsega mahlast maisikana või -tibu.